Kifid: Bank moet verborgen marge bij renteswap terugbetalen

Bron FD, 21 juli 2017.

ABN Amro moet een bezitter van een renteswap € 15.000 betalen omdat de bank de waarde van een aan hem verkochte optie ten onrechte niet volledig heeft uitgekeerd. Dat blijkt uit een uitspraak van het financiële klachteninstituut Kifid.

Verborgen kosten

Volgens Patrick van Gerwen van Cadension, die de klant in deze zaak bijstond, gaat het om premies die voor de klant bij het afsluiten van de derivaten volstrekt onzichtbaar zijn en voor die klant ook niet zijn na te rekenen.

Van Gerwen stelt dat banken op deze manier onterecht marge naar zichzelf toe konden halen. ‘Ze hadden op basis van de aan de klant verkochte optie een veel minder strenge constructie op moeten tuigen, met een lagere rentebodem en dus lagere kosten voor de klant. Door dat niet te doen hebben ze de klant onnodige rentelasten in rekening gebracht voor een product dat als kosteloos aan hem gepresenteerd is.’

Gemiddelde hoogte verborgen kosten

In het algemeen kan gesteld worden dat alle banken bij het afsluiten van renteswaps voor het oog van de klant verborgen marges hebben genomen. Deze marge bedroeg tenminste 2% van de nominale waarde van de renteswap op het moment van afsluiten, in sommige gevallen zelfs oplopend naar 5%. Dit houdt in dat de bank per 1 miljoen euro renteswap een bedrag van 20.000 tot 50.000 euro in eigen zak stopte ten koste van de klant terwijl de bank het product kosteloos presenteerde.

Premiekosten in deze zaak

De zaak waarin het kifid uitspraak deed draait om een zogenaamde Cap met Knock-in-Floor (CKIF). Daarin komt een klant bij het afsluiten van een lening met de bank overeen dat als de rente boven een bepaald niveau komt, zijn variabele rente wordt vastgezet op dat niveau, de cap.

Voor die verzekering moet de klant een premie betalen. De kosten van die premie kunnen echter worden afgedekt met een zogenaamde knock-in floor. Dat is een optie die de klant verkoopt aan de bank die hem ertoe verplicht de bank te betalen als de rente onder een bepaalde overeengekomen rentebodem komt. Bij een knock-in-floor betaalt de klant in dat geval die bodemrente plus een opslag aan de bank. Idealiter zijn de waarde van de opties die de bank en de klant van elkaar kopen gelijk, maar in deze zaak zat een groot gat tussen beide waardes in voordeel van de bank.

Onzichtbaar

Omdat de bank niet heeft kunnen aantonen waarom dat verschil niet is uitbetaald aan de klant, moet de bank dat alsnog doen, aldus het Kifid. De klachtenorganisatie schat dat het gat tussen de twee in het geval van deze klant €15.000 bedroeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zou hij een negatieve waarde moeten hebben betaald van €5.437.