AFM: alle banken in de fout bij herbeoordeling

Alle 6 BANKEN EN AFM IN DE FOUT BIJ HERBEOORDELING RENTESWAPS

Herbeoordelingen van de ruim 17.000 door de Nederlandse grootbanken verkochte renteswaps zijn onvoldoende, bevatten onjuistheden en onvolledigheden.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) trekt deze conclusie in haar rapport van 4 december 2015. Bovendien blijkt dat ABN AMRO, ING en Rabobank de afgesproken deadline van 31 december 2015 zoals eerder ook door Minister Dijsselbloem was toegezegd niet gaan halen.

De AFM bepaalde verder dat de banken in de herbeoordelingen het wettelijk kader ‘onvoldoende’ hebben toegepast. Banken stelden het eigen belang centraal en niet dat van het MKB.
Ook de politiek twitterde over de kwestie: ‘Banken hebben wederom eigen belang boven belang ondernemers gesteld bij herbeoordeling derivaten’ aldus Henk Nijboer van de PvdA.
Pieter Lijesen van de Stichting Renteswapschadeclaim geeft in het FD aan dat “zelfregulering niet werkt. De bank keurt namelijk zijn eigen product als een slager die zijn eigen vlees keurt. Bij de herbeoordeling kijken de banken alleen maar naar juridische gebreken, om rechtszaken te voorkomen. Het is een vorm van ”damage control”.

Banken zullen nu een groot deel van de herbeoordelingen overnieuw moeten doen.