Doorbraak in de renteswapaffaire

Doorbraak in de renteswapaffaire

——————- PERSBERICHT ——————-

Grote doorbraak in renteswapaffaire

Banken betalen miljarden schadevergoeding aan gedupeerden

Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog

Amsterdam, 5 juli 2016. Na maanden overleg tussen de door Minister Dijsselbloem benoemde Derivatencommissie, banken en vertegenwoordigers van gedupeerden is vandaag overeenstemming bereikt met 4 van de 6 de banken over de afhandeling van het derivatendossier. Alleen Rabobank en Deutsche Bank weigeren vooralsnog de regeling te onderschrijven. De banken zullen daarbij miljarden aan schadevergoeding betalen aan gedupeerde ondernemers met een renteswap.

In hoofdlijnen ziet de regeling toe op de volgende elementen:

  1. Terugbetaling van de renteopslagen
  2. Terugbetaling van de overhedge (indien swap hoger is dan lening)
  3. Terugbetaling van 20% van de betaalde rente bij swaps tot 2,5 miljoen
  4. Terugbetaling van 10% van de betaalde rente van het meerdere van  2,5 miljoen tot maximaal 10 miljoen.
  5. Stap 3 en 4 worden gemaximeerd op 100.000 euro
  6. Terugbetaling afgekochte negatieve waarde, indien en voor zover dit  looptijd als de renteswap verschilt van de boeterente bij een rente vaste lening met dezelfde
  7. Deelnemers van de stichting ontvangen 3.000 euro vergoeding van de banken voor juridische kosten

Mr Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting Renteswapschadeclaim: ”De stichting heeft de Derivatencommissie uitgebreid voorzien van informatie, rekenmethoden, voorbeelden van excessen, juridische munitie en adviezen om te komen tot een schadeloosstelling van gedupeerden met een renteswap. De stichting heeft daarbij talloze keren aangezeten bij de commissie en heeft tot het laatste moment input gegeven voor de totstandkoming van het eindresultaat. Dit heeft er toe geleid dat tenminste 90% van de bij de stichting aangesloten gedupeerden zeer ruim worden gecompenseerd. Het is bovendien voor het eerst in de geschiedenis dat banken in Nederland miljarden aan schadevergoeding zullen betalen. Dat de Rabobank vooralsnog weigert komt voort uit het feit dat ze de regeling niet kunnen betalen. Ze verkochten veel meer renteswaps dan ze hebben opgegeven. Het MKB moet daar nu voor bloeden. Indien de Rabobank niet als nog instemt, zou het strafbaar moeten zijn voor de Rabobank om ooit het woord klantbelang in de mond te nemen.”

Over Stichting Renteswapschadeclaim

Stichting Renteswapschadeclaim komt op voor gedupeerden MKB-ers met een renteswapcontract bij Rabobank, ING Bank, ABN AMRO en Deutsche Bank. De stichting is met de Rabobank in een juridische procedure verwikkeld, is sinds februari 2016 in gesprek met ABN AMRO voor een buitengerechtelijke oplossing en heeft de dagvaarding tegen ING Bank en Deutsche Bank in voorbereiding. Als advocaten van de stichting treden op Mr Berth Brouwer van Fort Advocaten, Mr Drs. Hester Bais van Bais Legal en Mr Chantal van den Borne van Dirkzwager. Zij adviseren de stichting en voeren daarnaast tal van individuele rechtszaken voor ondernemers die de afgelopen jaren geconfronteerd zijn met de negatieve gevolgen van afgesloten renteswaps.

————————————————————————–