Rabobank: ABN AMRO moet 1/2 miljard euro extra betalen voor schade renteswaps

Op 18 maart stond er in het FD een opmerkelijk bericht. Volgens de Rabobank moet ABN AMRO een half miljard schadevergoeding gaan betalen vanwege renteswaps. Rabobank verlaagt daarom het koersdoel van het aandeel ABN AMRO met een halve euro. Opmerkelijk, omdat ABN AMRO op 25 januari 2016 nog in alle media ontkende dat de schade zo groot was toen de stichting met deze bedragen naar buiten kwam. En helemaal opmerkelijk omdat Rabobank zelf de grootse verkoper is geweest van renteswaps. Als ABN AMRO al een half miljard moet gaan betalen. Hoeveel gaat het Rabobank dan kosten? 2 miljard? 3 miljard? lees het FD artikel hieronder:

Swaps mkb kosten ABN € 0,5 mrd

Van onze redacteur

FD: 18 maart 2016

ABN Amro moet mogelijk nog een half miljard extra opzijleggen om kleine ondernemers te compenseren aan wie ze in het verleden een ongunstig rentederivaat (renteswap) heeft verkocht. Dat voorziet Rabobank in een donderdag verschenen rapport.

Toezichthouder AFM bepaalde onlangs dat de beoordeling van de mkb-renteswaps helemaal opnieuw moet, en dat enkele deskundigen het raamwerk voor een schadevergoeding moeten vaststellen. ABN Amro was een van de grootste aanbieders van rentederivaten aan kleine bedrijven. Rabo heeft het koersdoel van ABN met een halve euro verlaagd naar € 22 nu de kosten voor de bank hoger dreigen uit te pakken. Overigens is Rabo zelf ook een grote verkoper van ­renteswaps aan het mkb.