St. Renteswapschadeclaim dagvaart 111 Rabobanken

Massa-aanklacht tegen Rabobank om renteswaps

TELEGRAAF door Jarco de Swart

Stichting Renteswapschadeclaim heeft vandaag 111 Rabobanken gedagvaard in een collectieve procedure over renteswaps aan mkb-ondernemingen.

Het betreft alle 111 lokale Rabobanken, Rabobank Nederland en Rabobank International. De stichting eist ontbinding van de renteswapovereenkomsten met terugwerkende kracht vanwege fraude met de euriborrente, schending van de zorgplicht en tal van andere ontbindingsgronden.

Renteopslag

De Rabobank verkocht in 2005 en 2011 nagenoeg alleen leningen met renteswaps. Renteswaps zouden de bedrijven moeten beschermen tegen stijgende rente. Maar de Rabobank verhoogde tussentijds de renteopslag waardoor ondernemers werden geconfronteerd met fors hogere maandlasten.

De stichting stelt namens haar klanten dat  mkb-ondernemers nooit renteswapovereenkomsten zouden hebben gesloten als zij een juiste voorstellingen van zaken zouden hebben gehad. Veel van de bedrijven zijn door het handelen van de Rabobank in de problemen gekomen.

Collectieve dagvaarding

Mr Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Renteswapschadeclaim: „Wij hebben lang en uitvoerig gewerkt aan de collectieve dagvaarding en hebben niets aan het toeval overgelaten. Zo hebben we een rechtsvergelijking opgenomen om te laten zien hoe in andere landen met deze problematiek wordt omgegaan. Daarbij is duidelijk geworden dat er niet mild wordt geoordeeld.

Anoniem

Ook in Nederland lijkt de tendens in die richting te gaan. Banken zullen moeten gaan betalen. Niet voor niets is in Engeland al £2 miljard aan schadevergoedingen uitgekeerd. De dagvaarding is een grote cocktail geworden waarin alle gebreken van mis-selling van renteswaps aan de orde komen. Wij verwachten er veel van. Wij hebben nu al 500 deelnemers in de claim. De meesten durven alleen anoniem mee te doen, uit vrees voor gevolgen voor hun relatie met de Rabobank. Door het procederen via een stichting hebben wij deze voorwaarde kunnen vervullen”.

Reactie Rabobank

De Rabobank laat in een reactie het volgende weten: ,,We begrijpen dat een dagvaarding onderweg is van de Stichting namens een collectief van anonieme klanten.”

,,Inzet van de bank blijft om met iedere klant met een klacht over een lopend rentederivaat in gesprek te gaan om te oordelen of er een probleem is en hoe we dat met oog voor het klantbelang en rekening houdend met de specifieke klantsituatie op kunnen lossen.”

Bij Rabobank zijn 8000 zakelijke klanten met een rentederivaat. Momenteel heeft de bank 170 klachten in behandeling, waarvan 16 zaken onder de rechter zijn. Het afgelopen jaar is de bank met 200 klanten tot een passende oplossing gekomen en met nog eens 200 klanten is de bank nog in gesprek.

Buitenland

De stichting komt ook op voor buitenlandse ondernemers die een renteswapcontract afsloten bij de Rabobank in Noord Amerika of Duitse ondernemers die een renteswap afsloten bij Deutsche Bank of Rabobank.

De advocaat van de stichting is Mr Berth Brouwer van Fort Advocaten in Amsterdam. Hij adviseerde de afgelopen jaren vele ondernemingen die geconfronteerd zijn met de negatieve gevolgen van afgesloten renteswaps. Als adviseur van de stichting treedt op Mr Hester Bais van Baislegal. Zij voert als advocaat diverse individuele renteswapprocedures tegen Rabobank, ING Bank en ABN Amro.

Klik voor een overzicht van alle 111 lokale Rabobanken die zijn gedagvaard.